13. 10. 2025

Podle gothaje a špekáčku poznáš řezníka

Podle gothaje a špekáčku poznáš řezníka

13. 10. 2025

 Říká se, že podle kvality gothaje a špekáčku poznáte řezníka – tedy to, jak poctivě přistupuje ke svému řemeslu. Oba tyto výrobky patří mezi nesmrtelné klasiky českého uzenářství. Špekáček, původně zvaný uzenka, je s námi už více než 130 let!

Dříve složení obou výrobků chránila československá státní norma (ČSN). Po jejím zrušení však někteří výrobci začali šetřit na kvalitě a místo masa používali různé náhražky. Naši žáci oboru Řezník - uzenář ale pracují výhradně s masem. Díky tomu si můžete vychutnat náš špekáček i gothaj tak, jak mají správně chutnat.

Základem je vždy hovězí a vepřové maso. Šťavnatost a typickou mozaiku dodává výrobkům špek, o vyváženou chuť se stará směs koření, především muškátový oříšek a mletá paprika.

Špekáček z naší dílny už znáte, nyní se k němu přidává i gothajský salám! Přijďte ho ochutnat do našeho školního řeznictví a poznejte naše žáky, řezníky - uzenáře, třeba podle gothaje a špekáčku.

Obchod s žákovskými výrobky máme otevřený od úterý do pátku vždy od 7:30 do 13:00.

 

Radek Vencl, učitel odborných předmětů

×