10. 10. 2025
Kousek Francie u našich cukrářů
Kousek Francie u našich cukrářů
10. 10. 2025
Dnes si žáci 3. ročníku oboru Cukrář vytvořili malý kousek Francie a připravili slavnou francouzskou klasiku Paris-Brest. Tento dezert v roce 1910 vytvořil Louis Durand na počest legendárního cyklistického závodu Paris-Brest-Paris a jeho tvar symbolizuje kolo.
Žáci se seznámili s pâte à choux - francouzskou odpalovanou hmotou, tvarováním hladkou i řezanou trubičkou.
Vyzkoušeli praliné pastu z lískových oříšků a připravili crémeux praliné - jemný oříškovosmetanový krém a crème mousseline praliné - nadýchaný máslový krém s praliné.
I když se ?♀️ závodu neúčastnili, jejich Paris-Brest si našel své místo mezi sladkými vítězi s úsměvem a lahodnou chutí.
Eva Černá, učitelka praktického vyučování