10. 10. 2025

Kousek Francie u našich cukrářů

Kousek Francie u našich cukrářů

10. 10. 2025

Dnes si žáci 3. ročníku oboru Cukrář vytvořili malý kousek Francie a připravili slavnou francouzskou klasiku Paris-Brest. Tento dezert v roce 1910 vytvořil Louis Durand na počest legendárního cyklistického závodu Paris-Brest-Paris a jeho tvar symbolizuje kolo. 

Žáci se seznámili s pâte à choux - francouzskou odpalovanou hmotou, tvarováním hladkou i řezanou trubičkou. 
Vyzkoušeli praliné  pastu z lískových oříšků a připravili  crémeux praliné - jemný oříškovosmetanový krém a crème mousseline praliné - nadýchaný máslový krém s praliné.

I když se  ?‍♀️ závodu neúčastnili, jejich Paris-Brest si našel své místo mezi sladkými vítězi s úsměvem a lahodnou chutí.

 

Eva Černá, učitelka praktického vyučování

×