Exkurze žáků do Pivovaru Bernard v Humpolci
Exkurze žáků do Pivovaru Bernard v Humpolci
05. 05. 2025
V pondělí 5. května se žáci oborů Kuchař – číšník a Řezník ze Střední školy technické a řemeslné v Novém Bydžově vydali na odbornou exkurzi do jednoho z nejznámějších českých pivovarů – Pivovaru Bernard v Humpolci. Cílem návštěvy bylo přiblížit studentům tradiční postupy výroby piva a seznámit je s firemní kulturou podniku, který si zakládá nejen na kvalitě svých produktů, ale i na hodnotách, které sdílí se svými zaměstnanci i zákazníky.
Pivovar Bernard je známý nejen svou poctivou výrobou piva bez pasterizace, ale také svým přístupem, který staví na otevřenosti, důvěře, spolupráci, odpovědnosti, pozitivitě, pokoře a odvaze. Tyto hodnoty žáci mohli vnímat během celé exkurze.
Během prohlídky měli možnost vidět jednotlivé fáze výroby piva – od přípravy surovin přes varnu, kvašení, ležení až po stáčení piva. Průvodce ochotně odpovídal na všechny dotazy a sdílel mnoho zajímavých informací o historii pivovaru, technologických postupech i novinkách ve výrobě.
Studenti ocenili nejen odborný přínos exkurze, ale i přátelskou a otevřenou atmosféru celého dne. „Bylo to velmi zajímavé, nikdy bych neřekl, kolik péče a trpělivosti výroba piva vyžaduje,“ svěřil se jeden z účastníků. Pro mnohé z nich to byla první zkušenost s tímto druhem výroby a mnozí se shodli, že jim exkurze otevřela nové obzory.
Děkujeme Pivovaru Bernard za milé přijetí, inspirativní prostředí a ochotu podělit se o své know-how. Žákům přinesla návštěva nejen nové znalosti, ale i motivaci a uvědomění si důležitosti poctivosti, odpovědnosti a spolupráce – hodnot, které jsou důležité nejen v profesním životě, ale i v běžném každodenním fungování.
Veronika Blažejová, vedoucí SPV Chlumec n. C.