Výroba a použití seitanu náplní Učební praxe 2. TP
Výroba a použití seitanu náplní Učební praxe 2. TP
28. 11. 2025
V pátek 28. listopadu 2025 se třída 2.TP zabývala v rámci předmětu Učební praxe přípravou seitanu. Seitan je v podstatě pšeničný lepek, který zbyde po odmytí škrobových zrn z mouky.
Jak výroba probíhala?
Po rozdělení do skupin si každá vzala 2 × 1 kg pšeničné mouky a přidala do ní vodu. Po promíchání a vzniku těsta se toto nechalo půl hodiny odležet. Poté přišla na řadu ta zábavnější část - vymývání samotného lepku z těsta.
„Vymývání je dlouhý proces náročný zejména na spotřebu vody. S těstem se pracuje tak dlouho, dokud voda není v podstatě čistá a dně nádoby nebo síta zůstane čistý pšeničný lepek,“ komentovala pracovní postup žákyně Iveta Bryknarová.
Co s tím dál?
„Vzniklou hmotu nakrájíme na stejně velké kousky a vaříme je ve vývaru, který ochutíme podle vlastních preferencí. V našem případě jsme vývar ochucovali česnekem, pepřem a solí. Pšeničný lepek vaříme ve vývaru hodinu. Po dovaření máme hotový seitan připravený k dalšímu kuchyňskému použití. Můžeme ho opékat, smažit nebo nechat jen čistě uvařený,“ pokračuje v popisu výrobního postupu Iveta B.
Jak vylepšit chuť?
„My jsme náš seitan dále ochutili směsí koření a opekli na trošce oleje na pánvi, aby měl lehkou krustu, a kombinovali s vařenými těstovinami, které jsme připravovali o předešlé učební praxi. Při jejich vaření jsme zjistili, že těstoviny obarvené potravinářským barvivem se vaří podstatně déle než ty, které jsme obarvili extrahovaným karotenem z mrkve,“ popisovala další úpravu a kombinaci s domácími těstovinami Stela Zajíčková.
Sečteno podtrženo - příprava seitanu je jednoduchá, ale velmi náročná na spotřebu vody a spotřebu elektrické energie.
Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele