7. 11. 2025

Inspirace TPV panem Kšánou, hlavním řezníkem AMASO s.r.o.

Inspirace technologů výroby potravin panem Kšánou, hlavním řezníkem AMASO s.r.o.

 07. 11. 2025

Navštívili naši technologové výroby potravin firmu Amaso v Jenči u Prahy, kde je spolumajitelem ikona českého masozpracovatelského řemesla František Kšána.
(Poznámka: o tomto hrdém řezníkovi vyjde článek v prosincovém čísle časopisu Forbes.)
    Odměnou za brzké vstávání a pozdní návrat z exkurze byla celodenní přítomnost pana Kšány, který se studentům věnoval s mimořádnou péčí a zasvětil je nejen do tajů řemesla, ale i do principů marketingu.
    Ve firmě Amaso používají výhradně maso z jalovic a volů z českých chovů a přeštických černostrakatých prasat. Tyto druhy se vyznačují vyšším obsahem tuku masa v JUT — pro odborníky protučnělostí 3 až 5 a také stupněm mramorování roštěnců — a právě tím se Amaso odlišuje od běžných masokombinátů a obchodních řetězců. Firma se specializuje také na stařená masa. Studenti mohli vidět například nepřeberné množství hovězích částí včetně známých T-bone steaků.
    „Zaujala mě také prodejna Naše maso v Dlouhé ulici na Praze 1, kde bylo tolik zákazníků, že se k pultu téměř nedalo dostat,“ říká žák Matouš Pazderka. „Sendvič s uzeným hovězím masem byl výborný.“
    Panu Františku Kšánovi patří velké poděkování za perfektní průběh exkurze a za nabídku dalších prohlídek i stáží nejen v Amase nebo Našem mase, ale i dalších podnicích Ambiente, kam Amaso patří.         Pan Kšána nám především ukázal, že i tak náročné řemeslo, jakým je práce řezníka, lze dělat s láskou, pokorou a hrdostí na vlastní výrobky.
Děkujeme.

 

Bc. Milan Novák, vedoucí oboru Řezník - uzenář

×