Sedm statečných bojovalo při praktických maturitách
Sedm statečných bojovalo při praktických maturitách
23. 05. 2025
Předposlední květnový týden byl pro žáky 2. ročníku nástavbového studia oboru Technolog výroby potravin ve znamení příprav na provedení úkolů praktické maturitní zkoušky. Čtvrtek a pátek (22. - 23. května 2025) potom ve Středisku praktického vyučování v Chlumci nad Cidlinou probíhala vlastní zkouška, která prověřila schopnosti maturantů pracovat podle jejich písemné přípravy, která je také součástí jejich praktické maturity.
„Při stanovení úkolů se každý rok s kolegy snažíme, aby maturanti používali ve svých výrobcích širokou škálu základních surovin. Ty potom přetvoří ve finální výrobky. Jedním z cílů je také to, aby maximum možného vyrobili sami. Ať už to jsou směsi koření, majonézy, čerstvé sýry, jogurty nebo těstoviny apod.,” popsala filozofii praktické maturity na naší škole jedna z vyučujících maturantů paní Slávka Formánková.
Členové hodnotící komise tak například posuzovali vlastnosti boloňské či cibulové omáčky, celozrnných těstovin, různých druhů pečiva, kořenících směsí na kuřecím či hovězím mase, čerstvé sýry či různé druhy pomazánek či paštik. Hodnocení výrobků ale nebylo jen o senzorických vlastnostech výrobků. Důležitou součástí zkoušky je i prověření znalostí maturantů, které se týkají použitých technologických postupů, biologických hodnot prezentovaných pokrmů, prevence vzniku možných vad výrobků či popis použitých alergenů.
Závěrem lze již teď zkonstatovat, že úroveň prezentovaných výrobků byla na velmi dobré úrovni. Hodnocení zkoušky se maturanti dozvědí při finálním hodnocení maturit. Věříme, že výsledky je potěší a budou impulzem do dalších činností v jejich profesním životě, který mnohé z nich již vbrzku očekává.
Mgr. Jiří Zahradník, zástupce ředitele