27. 11. 2024

Dům mladého technika a řemeslníka v centru zájmu žáků ZŠ

Dům mladého technika a řemeslníka v centru zájmu žáků ZŠ

27. 11. 2024

Jako každý rok, tak i letos měli žáci základních škol regionu možnost zapojit se do zájmových aktivit s využitím prostor a techniky Střední školy technické a řemeslné v Novém Bydžově, Hlušicích i Chlumci nad Cidlinou. Čtyři středy si hráli s technikou, se kterou se mnozí měli příležitost seznámit až na tomto technickém kroužku. Vyzkoušeli si trenažéry v naší autoškole, malý zemědělský traktůrek, poznali základy techniky v pneuservisu a autoservisu, neznámou nezůstala ani velká zemědělská technika. Žáci základních škol, v celkovém rekordním počtu 87, se rovněž zapojili do stavby robotických modelů a seznámili se se základy programování. Závěrečná lednová exkurze do muzea ŠKODY AUTO a výrobního závodu v Mladé Boleslavi bude třešničkou na dortu. A že není o technické obory zájem? Naopak. Dokonce jsme museli počty přihlášených z 8. tříd z kapacitních důvodů omezit, ovšem věříme, že příští rok svou šanci dostanou. Již nyní se těšíme a vymýšlíme nové zážitkové programy.

Ale naše škola není jen technika, ale i gastronomie a potravinářství. A pro tyto obory jsme na naší škole vyčlenili pondělky, kdy se naši gastronomičtí odborníci věnovali v součtu 60 žákům 8. a 9. tříd základních škol z okolí. Cukrářské, kuchařské a řeznické dovednosti a hlavně výrobky potěší určitě každého a nejinak tomu bylo v našem středisku praktického vyučování v Chlumci nad Cidlinou. Rovněž základy obsluhy a znalosti z přípravy slavnostní tabule se o Vánocích budou hodit. Na závěrečné exkurzi ve skladovacích prostorách společnosti BIDFOOD Chlumec nad Cidlinou uvidí žáci moderní velkokapacitní potravinářský provoz, ze kterého jsou zásobeny prodejny a restaurace celého Královéhradeckého a Pardubického kraje. I zájem o tyto obory je světlem na konci tunelu v současné gastronomii.

Ing. Karel Průcha, zástupce ředitele

×